Prednosta MsÚ v Prešove išiel podporiť svojho psa Aegona

16.02.2005 Celý región

Prednosta Mestského úradu v Prešove Ján Dobrovič vzal si na pár dní od 10. februára dovolenku a odišiel na Majstrovstvá sveta psích záprahov na Donovaly. Má ...
Prednosta Mestského úradu v Prešove Ján Dobrovič vzal si na pár dní od 10. februára dovolenku a odišiel na Majstrovstvá sveta psích záprahov na Donovaly. Má tam svoje želiezko v ohni. Je ním pes z rodu aljašským malamutov, ktorý počúva na meno Aegon. Ide o psovu premiéru na takom fóre, samozrejme aj Dobrovičovu.

Aegon dostal také meno preto, lebo - ako Dobrovič s úsmevom poznamenal - vždy sa k sebe správal \"egonomicky\". Teda hrnul sa do žrania len to tak hučalo, vždy si našiel najschodnejšiu cestu k potrave. Pes má dnes výšku 63 centimetrov a hmotnosť asi 37 kíl. To \"asi\" vysvetľuje Dobrovič tým, že nemá psa pár týždňov doma. Je totiž súčasťou osemzáprahu prešovského mašera Jaroslava Bánociho, a keď chce byť jeho plnohodnotnou \"osminou\", tak musí to mať natrénované v spoločnom záťahu.
Pes sa nedostal k cudzím, práve u Bánociho je jeho koreň, keďže však bol šiestym potomkom v rade, tak ho po jeho narodení 3. januára 2004 ponúkol na predaj. \"Po tlakoch v rodine som ho neodmietol, \" konštatoval Dobrovič. Kým býval v paneláku, tak nemého spoločníka nebol ochotný prijať. Potom, čo sa presťahovali do domu v Kanaši, čo je miestna časť mesta Veľký Šariš pár kilometrov od Prešova, privolil na psa. \"Ešte aj manželka ma teraz Aegona rada, i keď na začiatku mala ku psom odpor, \" dodal. Pre Dobroviča je chov psa relax, a to aj preto, že ako verejne činná osoba - je totiž aj poslancom Prešovského samosprávneho kraja a mesta Veľký Šariš - potrebuje mať sám so sebou \"výbeh\". Stal sa ranným vtáčaťom, pre ktoré nie je problém o piatej dať raňajky Aegonovi.
Dobrovič dostane Aegona späť až dakedy koncom februára. Musí totiž súťažiť, dva preteky už absolvoval.
(jj)
 

Vyberte región